keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Koska en halunnut jäädä katumaan, tein sen.

Kuinka monta kertaa olet ollut ihastunut toiseen ihmiseen? Kuinka monta kertaa se on johtanut rakastumiseen? Vai erotatko niitä toisistaan? Minusta ihastuminen on suurimmaksi osaksi fyysistä tunnetta. Sisäistä värinää, joka alkaa, kun näet ihastuksesi. Tai vain ajattelet häntä. Punastelet, täriset, hikoilet, naurat hermostuneesti eivätkä jalkasi kanna. Haluat olla ihastuksesi lähellä, mutta samalla se on kestämätöntä. Haluat puhua hänestä koko ajan, mutta kavereillesi se on kestämätöntä ;) Kaikki energiasi menee ihastuksesi miettimiseen. Et ehkä tiedä hänestä mitään, hän on mystinen arvoitus, josta haluat ehdottomasti saada kaiken selville. Ja haluat myös hänen tietävän sinusta kaiken.

Rakastumiseen liittyy myös fyysisiä ulottuvuuksia, mutta siihen sisältyy paljon enemmän tunnetta. Vakaampaa tunnetta, joka kuitenkin kiihottaa. Rakkaus on luottamuksenosoitus. Luotan sinuun, tervetuloa elämääni. Olen tällainen, älä satuta minua. Ymmärrä, että olen vain ihminen. Rakastan sinua takaisin, teen sinusta onnellisen. Ainakin yritän parhaani. Tiedät minusta enemmän kuin kukaan muu, älä käytä sitä väärin. Rakkaudessa jaetaan elämä yksityiskohtia myöten, jolloin rakastaminen on arkisempaa, pysyvämpää, surua ja iloa sisältävää aikaa, jossa tietämys toisesta vain syvenee ja toivottavasti myös itse rakkaus. Kun tunnet, ettet voisi enää elää ilman kumppaniasi, on rakkaus todella syvää.

Olen ollut ihastunut monta kertaa, mutta yksi tapaus on jäänyt erityisesti mieleeni. En ymmärrä, miksi kirjoitan tästä. Ehkä siksi, etten osaa hävetä sitä. En edes näin jälkeenpäin.

Olin yhdeksännellä luokalla. Olin yksinäinen ja kiusattu, ei siis toivoakaan, että olisin voinut saada jonkun hotinnäköisen poikaystävän. Enkä edes tavoitellut sellaista. Halusin vain selviytyä hengissä päivästä toiseen ja toivoa ajan kuluvan nopeasti, jotta helvetillinen yläaste aika voisi jäädä jo taakse. Mutta. Ihastuin yhteen minua vuotta nuorempaan poikaan. Bändissä soittavaan, tulevaan rock-tähteen. Ihan palavasti. Aina, kun hän oli näköpiirissäni tai, kun kuljimme ruokalassa vastaan tarjottimiemme kanssa, pelkäsin pudottavani astiat.  Punastuin varmaan joka kerta, kun hän käveli ohitseni ja sydämeni hakkasi hulluna. Hulluksi itseni tunsinkin. Näin kaksi vaihtoehtoa: unohtaa pojan, koska muuten vain kiduttasin itseäni turhaan tai sitten rohkeuden keräämisen lähestymistä varten. Reilun puolen vuoden miettimisen jälkeen valitsin jälkimmäisen vaihtoehdon.

Sitten aloin suunnitella, miten pyrkisin saamaan pojan huomion. Minä, tyttö, jota koko koulu vihasi ja syrji. Yläaste, jota kävin, oli pieni ja pirullinen. Tunsin kuitenkin sydämessäni, että jos en tekisi mitään ihastukseni juttusille pääsyn eteen, liittyisin itseni vihaajien riviin. Tiesin, etten uskaltaisi vain kävellä pojan luokse ja lirkutella niitä näitä, joten päädyin kirjeen kirjoittamiseen hänelle. Kirjeen, johon kirjoitin:"älä pelästy, tämä ei ole rakkauskirje. Haluan vain olla ystäväsi." Niinpä niin ;) Ennen kuin uskalsin ajatella tätä ideaa ääneen, kirjoitin sen päiväkirjaani. Ja, koska halusin kuulla jonkun mielipiteen tulevasta teostani, näytin päiväkirjan siskolleni juuri ennen nukkumaanmenoa. Käteni eivät ole koskaan hikoilleet yhtä paljon kuin odottaessani hänen lukiessaan sitä. Ja hän oli yhtä järkkyttynyt ja yllättynyt ideasta kuin pelkäsinkin, mutta sanoi, että anna mennä. Niinpä kirjoitin sen rakkauskirjeen yöllä ja laitoin toiveikkaana laukkuuni odottamaan hetkeä, jolloin ojentaisin sen ihastukselleni. Kirje oli laukussani varmaan kuukauden, joten jouduin todella odottamaan sitä hetkeä.

Ja sitten yhtenä perjantaina hetki koitti. Viimeinen välitunti oli juuri päättymässä ja huomasin pojan kävelevän yksin sisälle päin. Menin hänen luokseen, ojensin kirjeen ja näytimme molemmat varmaan yhtä hämmentyneiltä :D Viimeisen tunnin istuin pulpetissani kuin tulisilla hiilillä ja olin onnellinen.

Viikonloppu oli sanoinkuvaamattoman stressaava. Mietin, vastaisiko poika minulle vai heittäisikö hän sen vain nauraen roskikseen. Entä, jos koulussa rupeaisi leviämään juttu epätoivoisesta ihastumisestani? Se olisi ollut raastavaa.

Maanantai oli pelottava päivä. Tunnit kuluivat, välitunnit vähenivät, toivoni myös. Kun kellot soivat sisään viimeiseltä välitunnilta olin ihan epätoivoinen. Mitä olinkaan kuvitellut. Liikoja taas kerran, minä, ikuinen unelmoija. Mutta yhtäkkiä taakani ilmaantui hahmo viereeni, joka ojensi paperin palasta minulle ja sanoi:"Vastaus kirjeeseesi". Hän hymyili. Olin shokissa. Otin lapun ja luin sen vasta kotiin päästyäni. Olin otettu siitä, että hän tuli luokseni antamaan kirjeensä ja, että hän ylipäätään oli kirjoittanut minulle takaisin.

Sen jälkeen juttelimme muutaman kerran, mutta that´s all. Muistan, kuinka kevätjuhlapäivänä, kun tiesin, etten koskaan enää näkisi häntä, haikeus sisälläni oli kouriintuntuvaa. Kun juhlatilaisuus oli ohi, huomasin parkkipaikalla hänen moponsa muiden mopojen joukossa ja jäin odottamaan siihen lähettyville. Halusin sanoa hänelle vielä jotain ennen kuin hän olisi auttamatta poissa elämästäni. Jonkin ajan kuluttua hän tulikin siihen ja luojan kiitos yksin. Menin hänen luokseen ja halasimme. Sinä kesänä en aloittanut kesääni hilpeissä tunnelmissa, vaan sydän täynnä toivoa siitä, että vielä joskus ihastuisin johonkuhun yhtä voimakkaasti ja, että se muuttuisi rakkaudeksi.


Vaikka rakkauskirje ei ole ehkä ensisijainen tapa lähestyä ihastustaan, etenkään yläasteella, olen ylpeä, että tein sen. Olen ylpeä siitä, että uskalsin, vaikka pelotti ihan järjettömästi ja olin solmussa tunteideni kanssa. En antanut järjen osallistua päätöksentekoon (ihan kuin se olisi muutenkaan mahdollista kohdallani ;) ) enkä miettinyt, etten olisi sitä voinut tehdä. Että se olisi ollut hullua, suorastaan järjetöntä. Mutta kukaan ei kuollut. En häpeä tätä asiaa yhtään, vaikka jotain voikin nolottaa puolestani. Nyt en ainakaan jää katumaan sitä, etten koskaan edes yrittänyt.

28 kommenttia:

  1. mahtavaa ja kunnioitettavaa rohkeutta! Tämä postaus on toivoa täynnä ja piristi tätä muuten pimeää iltaa. Kirjoittaminen on ehdottomasti sun juttu ja uskon että moni voi samaistua jollain tasolla aiheeseen. Yläaste on epävarmaa aikaa jokaiselle nuorelle, suosituille tai hiljaisemmille tapauksille ja yleensä sosiaalisimmat ja ulospäinsuuntautuneet nuorukaiset ovat juuri niitä epävarmimpia. Itsensä ja pelkojensa voittaminen on näissä aina parasta se että uskalsit, seurauksista ja riskinottamisesta huolimatta :) Arvostan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos rohkaisevasta kommentistasi! Uskon, että yläaste on varmasti yksi haastavimpia aikoja elämässä lähes jokaiselle nuorelle. Se on niin itsensä etsimisen aikaa ja valitettavasti koulukiusaamista tapahtuu juuri silloin eniten. Ainakin tuntuu siltä, kun kuulee ja lukee ihmisten tarinoita. Mutta kiva, että huomasit postauksessa olevan toivon, siitä ei koskaan pidä luopua! Kommenttisi lämmittää sydäntäni :)

      Poista
  2. Arvostan sua niin paljon! Oot rohkea ja vahva nainen, vaatii paljon kirjoittaa rakkauskirje, saati sitten tunnustaa kirjoittaneensa sellaisen. Olet ihana ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos ihana Siiri <3 Ajattelin, että rakkauskirje jää vain omaani ja niiden ihmisten tietoon, jotka siitä mahdollisesti silloin kuulivat, mutta halusinkin kertoa siitä. Ehkä se rohkaisee joitakin.

      Poista
  3. Kyllä yläasteella kirjeestä tiesi muutkin kun sä ja sun rumpalipoikas. Mut hei kiva ku olit noin rohkee <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, hupsis :) Kyllä sitä jo silloin aavistin, mutta olen kiitollinen, että kukaan ei koskaan sanonut minulle siitä mitään. Kiitos kommentistasi <3

      Poista
    2. Tää anonyymin kommentti ei ehkä ollu positiiviseen sävyyn kirjoitettu, jos et sattunu huomaamaan... :(

      Poista
    3. Tulkitsin sen hyvää tarkoittavaksi. Etenkin toi <3 vaikuttaa positiiviselta eleeltä :)

      Poista
    4. Jep, positiiviseksi se oli kyllä tarkoitettu :)

      Poista
  4. Bonjasin tämän fb yllättävää.. kerran selasin blogiasi mielenkiinnosta kun tuli vastaan. Tuntui pahalta lukea tätä tekstiä, mitä mietit jälkeenpäin ylä-asteesta. Miten paha tilanne on varmasti ollut silloin, kun aika ei ole kullannut muistojasi.. en ole muistaakseni osallistunut kiusaamiseen, mutta en ole myöskään puuttunut siihen vaikka liikuinkin näiden kiusaajien seurassa. Se on yhtä paha asia ja haluan pyytää sitä anteeksi.
    Terveisin tyttö rinnakkaisluokalta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kommenttisi sai kyyneleet silmiini. Kiitos anteeksipyynnöstäsi. Yläaste on enimmäkseen mustaa muistoa, jonka olen halunnut unohtaa, mutta kyllä siihen aikaan mahtui myös hyviä asioita. En ole katkera mistään, vain surullinen, kun ajattelen asiaa. Mutta se aika on taakse jäänyttä ja sen jälkeen tapahtuneet asiat ovat tehneet minusta taas ehjän. Kiitos vielä kerran, että pyysit anteeksi. Sitä arvostan.

      Poista
  5. Kyllä kirjeestä valitettavasti tiesi moni muukin, kuin sä ja sun ihastus. Täysin kuitenkin hävettää tämän "rumpalipojan" puolesta, kun levitteli asiaa ja nauroi seläntakana, mutta kuitenkin esitti sulle niin hyvää. Sulle taas todella suuri kunnianosoitus, kun uskalsit tehdä jotain noin rohkeaa, aivan käsittämätöntä! Tämänlaisia rohkeuksia pitäisi olla enemmän! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tuhannesti ihanasta kommentistasi! <3 Olen ihan otettu kauniista sanoistasi. Vaikka on tietysti ikävä kuulla, että ihastukseni suhtautuikin minuun pilkallisesti ja käyttäytyi kaksinaamaisesti. Mutta siltikään en kadu tekoani, koska sen ansiosta arvostin itseäni enemmän. Kuuntelin sydäntäni eikä se loppujen lopuksi kovin pahasti särkynyt....

      Poista
    2. Noista kommenteista saa ihan sen kuvan kuin melkein kaikki yläasteella olisi tiennyt kirjeestäsi, mutta minä ja muutamat ystäväni jotka oli noissa kyseisissä 'piireissä' niin ei olla tiedetty mitään. Ajattelin jos tämä vähän rohkaisisi kun poika on ilmeisesti käyttäytynytkin aika typerästi:-(
      Ja pakko sanoa että harmitti lukea tuo miten oot kokenut yläasteajan.. Vaikka en itse koe millään tavalla osallistuneeni kiusaamiseen, niin tuntui pahalta :-( huh yläaste on rankkaa aikaa..

      Poista
    3. Niin on, valitettavasti. Jos siitä ajasta selviytyy, selviää luultavasti myös elämästä. Kiitos, kun kommentoit! En yhtään tiedä, minkälaisia "juoruja" minusta ja ihastuksestani levisi enkä siitä välitäkään. Olen kiitollinen, ettei minua ruvettu siitäkin kiusaamaan, vaikka selkäni takana asiasta ilmeisesti puhuttiinkin, pojan toimesta vieläpä. Mutta se on ollutta ja mennyttä, lopullisesti taaksejäänyttä ja nyt olen onnellisempi kuin koskaan ennen. On aika keskittyä tulevaan ja tehdä siitä mahdollisimman hyvä :)

      Poista
  6. Tää on ihana! Ei oo kauheesti ihmisiä keillä olisi tollasta rohkeutta!

    VastaaPoista
  7. Huhhuh paljon rohkeutta sulta on löytynyt! Itseltäni ei tämmöistä rohkeutta löydy vieläkään. Mutta niinhän se yleensä on et hyvää kannattaa odottaa, oli se sitten vaikka menestyminen tai rakkaus! Kaikki tsemppi sulle!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan hyvää kannattaa odottaa, vaikka odottavan aika voikin olla pitkä :) Kiitos paljon ihanasta kommentistasi! Kyllä se rohkeus sultakin vielä esiin tulee, usko pois! Ja kiitos tsempeistä, niitä myös sulle!

      Poista
  8. Voi Nora, miten rohkea olet ollut ja olet! <3 Ihana tarina. Sillä ei ole mitään väliä mitä muut saattoivat ajatella, vaan sillä, että uskalsit tehdä jotain sellaista mihin harvalla rohkeus riittää.

    Ihailen muutenkin positiivisuuttasi, tyyneyttäsi ja huumorintajuasi. Yläkouluvuodet, niin, ne ovat pahimmillaan hyvin painajaismaisia. Olen surullinen siitä, miten joitakin kohdellaan sinä aikana hyvin rumasti. Se on väärin, niin uskomattoman väärin.. Pidäthän kiinni hienosta asenteestasi, se kantaa pitkälle!

    Viime päivinä olen lisäksi tullut yhä vakuuttuneemmaksi siitä, että tunteistaan kannattaa kertoa. Kaikki kauniit ja hyvät tunteet ansaitsisivat tulla nähdyiksi. Tällä tarkoitan myös läheisille osoitettuja rakkaudenosoituksia. (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ihana Meri, kiitos ihanasta kommentistasi <3 Niin paljon hienoja sanoja....kiitos. Voit olla varma, että pidän tästä asenteesta aina kiinni, se on vienyt minua oikeaan suuntaan ja tehnyt minusta onnellisen. Olen kiitollinen ystävyydestäsi. Ja todellakin, tunteistaan kannattaa olla avoin ja kertoa etenkin niille rakkaille, joita helposti pitää itsestäänselvyyksinä, että sitä he eivät todellakaan ole!

      Poista
  9. Kysyn mielenkiinnosta, sivusta seuranneena, miten sua ja siskoasi kiusattiin yläasteella? Itse olin myös rinnakkaisluokalla, enkä koskaan havainnut että olisitte olleet kiusattuja? Hiljaisia ja ''omissa oloissanne'' kyllä, mutta en koskaan muista nähneeni tapausta, että joku olisi teitä varta vasten kiusannut. Olen pahoillani jos tosiaan olette sellaista kuitenkin joutuneet kokemaan. :( Tsemppiä ja hyvää jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olit mahdollisesti A rinnakkaisluokalla? Minulla ja siskollani oli paljon tunteja B luokkalaisten kanssa ja siellä olevat pojat olivat todella ilkeitä yhteisillä tunneillamme ja käytävillä törmätessämme. He mm. heittelivät pulpetillemme karkkeja, joita olivat puoliksi syöneet ja haukkuivat. Henkistä väkivaltaa oli paljon. Myös joitakin tyttöjä osallistui kiusaamiseen. Se oli enemmän selän takana juoruilua ja avointa hihittelyä meitä kohtaan. Sellaista ulkopuolelle sulkemista. He antoivat vahvasti ymmärtää, että olemme rumia ja noloja ihmisiä. Ei minulla ollut haluakaan kuulua kenenkään "jengiin", halusin vain olla rauhassa. Kiitos tsempeistä ja kaikkea hyvää elämääsi!

      Poista
  10. En tiedä miten eksyin tänne, mutta hieno tarina ja ihailtavaa rohkeutta! Olin samalla luokalla kanssasi ala-asteella ja rinnakkaisluokalla yläasteella, ja kyllä valitettavasti olen kiusannut sinua.. Vasta näin jälkeen päin on tajunnut sen kuinka raastavaa helvettiä teidän(sun ja Suvin) koulu ajat on ollut, mutta näin idioottina kiusaajana haluan pyytää anteeksi teiltä tehtyä ei saa tekemättömäksi mutta toivon että tämä edes vähän piristää mieltäsi. :) terv.poikayläasteen tupakkanurkalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiitos kommentistasi ja anteeksipyynnöstäsi! Tehtyä ei tosiaan saa tekemättömäksi, mutta hyvä, että edes nyt jälkeenpäin ymmärrät tekojesi satuttavuuden. En kyllä valitettavasti osaa yhtään arvata, kuka niistä pojista voisit olla. Kiusaamisesta jäi kyllä isot jäljet....Olen kuitenkin mennyt elämässäni jo pitkän matkan eteenpäin, ja toivon, että sinäkin.

      Poista
  11. Olen lukenut näitä kommentteja... Miksi edelleen pelkurimaisena anteeksipyyntöjä nimimerkkien takaa tai anonyymisti? Miksi rohkeus riitti julkiseen kiusaamiseen muttei julkiseen anteeksipyyntöön? Toivon kiusaajille rohkeutta kasvaa sisäisesti sellaisiin mittoihin.

    VastaaPoista