torstai 19. toukokuuta 2016

Miksi vaihdoin pääainetta?

Nyt on toinen yliopistovuosi paketissa. Kasassa on 153 opintopistettä, tältä lukuvuodelta tuli 80. Ennen yliopistoon tuloa opiskelin luovan kirjoittamisen perusopinnot avoimessa yliopistossa, joten minulla oli jo 25 op:tä varsinaiset opinnot aloittaessani. Olen tyytyväinen siihen, kuinka opintoni ovat edenneet ja minkälaisia tuloksia on tullut. On hyvä fiilis kaikkea sitä miettiessä. Kuluneen lukuvuoden aikana olen pyöritellyt päässäni kuitenkin ajatusta, onko kotimainen kirjallisuus minulle oikea pääaine.


Suurin syy siihen, miksi lopulta päädyin vaihtamaan pääaineekseni mediatutkimuksen, on kandidaatintutkinto. En muutenkaan koe olevani tutkija-tyyppiä, joten kandin ajatteleminen on tuottanut ja tuottaa ylimääräisiä sydämentykytyksiä, ja vielä enemmän, jos joutuisin tekemään sen kotimaisesta. En koe kirjallisuudentutkimusta niin kiinnostavana, että jaksaisin välttämättä kovin motivoituneena ahertaa kandin parissa. Uskon, että kandin tekeminen voi olla oikeasti todella hauskaa, kunhan löytää aiheen, joka sytyttää. Mediatutkimus vaikuttaa tutkimuksenteon suhteen tuoreemmalta ja inspiroivammalta. Vähän jopa innostun sitä ajatellessa.

Jatkan kotimaista sivuaineena, sillä muuten koen kirjallisuuden opiskelua kohtaan yhtä paljon lämpöä kuin ennenkin <3 Olen myös kiitollinen, että saan toimia ensi syksynä uusien kirjallisuusopiskelijoiden tuutorina neljän muun upean tyypin kanssa. Pääaineenvaihto ei vaikuta siihen, ettenkö pystyisi hoitamaan tuutorin hommaa kunnialla. Ei minulla ole mitään pahaa sanottavaa kotimaisesta, itse vain päädyin tähän ratkaisuun.

Minua huolestuttaa ainoastaan ensi vuotta ajatellessa se, että saanko tehtyä mediatutkimuksen aineopinnot ajoissa kasaan kandia varten. Luultavasti kesän jälkeen minulla on niitä 15 op:tä ja aineopintoja taitaa kuitenkin olla yhteensä 45 op:tä. Mutta toisaalta, minulla on kaikki sivuaine-jutskat kandia varten kunnossa, ruotsi suoritettu ja englannin puhekurssi enää jäljellä. Kansainvälistymisopintoja saan korvattua mediatutkimuksen aineopinnoilla, eli kaksi kärpästä yhdellä helvetinmoisella jysäyksellä. Haluaisin ajan jo lipuvan syksyyn ja tarttua toimeen. Haluan yhden tutkinnon jo ulos ja mennä eteenpäin. Ehkä sen jälkeen on myös helpompi hakea oman alan töitä?

Pääaineenvaihto ei ole myöskään vaikuttanut siihen, ettenkö saisi toimia Muusan hallituksessa kuten tähänkin asti. Pääaineenvaihtajat ovat loikkareita, mutta onneksi nimitys on lempeydellä lausuttu. Jotenkin tuntuu, että eihän tämä pääaineenvaihto hirveästi mitään muuta, mutta enemmän asiaa pohtiessani, on se aika iso juttu. Nykyään kirjoitan työhakemuksiini ja joka paikkaan, missä tietoa tarvitaan, että opiskelen mediatutkimusta. Mediatutkimusta. Se tuntuu hyvältä.


Yritän nyt tarkastella maailmaa sillä silmällä, saisinko ympäristöstä inspiraatiota kandiani varten. Aihemahdollisuudet tuntuvat rajattomilta, on vain poimittava se omansa. Ehkä on enemmän asennoiduttava syksyä varten niin, että pääsee tekemään omaa tutkimusta aiheesta, josta haluaa ja ehkä vuodesta tulee jollain tavalla kevyempi kuin kahdesta ensimmäisestä. Aion luultavasti tehdä vain vähimmäismäärän opintoja, keskittyä enemmän kandiin ja muuhun elämään siinä sivussa. Turhan stressin yritän heittää romukoppaan.

- Nora

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti