maanantai 11. toukokuuta 2015

Miehiä ei voi raiskata.

Lainasin Jörn Donnerin ohjaaman elokuvan Miestä ei voi raiskata. En ole katsonut sitä vielä, inspiroiduin vain ajattelemaan elokuvan nimen perusteella tällaista:

Naisia pidetään uhreina. Se on lähtökohtana sukupuolia vertailtaessa. Edelleenkin. Miksi? Koska naiset on naisia? Koska he ovat aina olleet miehiä heikompia? Ajattelemme vahvuuden liian ulkoiseksi ominaisuudeksi. Todellinen voima löytyy sisältä. Sitä on miehillä ja naisilla. Sitä ei ole miehillä eikä naisilla. Olemme yhtä täydellisiä ja samaan aikaan puutteellisia. Miehet ja naiset.

Sukupuoli ei oikeuta pahoinpitelemään. Kukaan ei sano, että naisia saa raiskata. Kukaan ei sano, ettei miehiä voi raiskata. Kaikki ovat sille alttiita, ja monille tapahtuu niin. Kaikille niille, jotka eivät osaa olla varuillaan. Kaikille, jotka eivät uskalla voida asioille mitään. Kaikille, jotka eivät osaa voida asioille mitään. Kaikille, jotka ovat väärissä paikoissa vääriin aikoihin. Kaikille, jotka ovat oikeissa paikoissa, mutta väärien ihmisten seurassa. Kenelle tahansa voi käydä niin. Kuka tahansa voi tehdä niin.

Silti naisille tapahtuu niin helpommin. Useammin naisten hiukset revitään, ihot poltetaan. Heihin jätetään jälkiä, joita elämäkään ei kuluta pois. Ei todellinen rakkaus, jossa kosketus on tarkoitettu parantamaan. Se ei paranna, kun on lyöty liian kovaa. Liian usein, tai vaikka vain kerran. Pelko silmissä näkyy, kunnes ne silmät suljetaan. Muistot työnnetään pimeyteen, jossa kaikki tapahtui. Silti mikään ei koskaan katoa.

Miehiä ei voi raiskata. Niin ajatellaan. Siksi miehet uskaltavat puhua asioista vielä vähemmän kuin naiset. Vain heikot ovat oikeutettuja suojeluun. Miehienkin pitää saada olla heikkoja. Hekin ovat oikeutettuja kertomaan, mitä pahaa heille on tehty. Naisetkin voivat olla pahointekijöitä. Naisen kosketus ei ole aina hellä ja huolehtiva. Jotkut naiset osaavat huolehtia vain siitä, ettei uhri puhu koskaan. He osaavat vaimentaa miehenkin äänen.

Mitä pelottavaa on ajatella, ettei miehiä voi raiskata? Se antaa ymmärtää, että naisia voi, ja samaan aikaan tekee miehistä entistä epävarmempia puhumaan heidän kohtaamistaan vääryyksistä. Miehiä eikä naisia saa raiskata.


Arvostus
Valui hukkaan
Kun koskit
Niin että sattuu
Käänny pois
Tarvitsen aikaa itkeä
Sinun ei tarvitse nähdä kaikkea
Näit jo liikaa
Et luovuta nytkään
Et koskaan
Hyväksyn kaiken
Mutta pyydän, lopeta.


- Nora Palonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti